Skip navigation

Monthly Archives: March 2009

……

esok ada paper trials further pure.

0_O!!!!

Advertisements

masyaAllah.. trials exam lagi 4  hari je..

study baru je brape kerat.. haduh…

dilemma further xilang2 lagi nih walopun xpayah dapat A..

tapi ak nak dapat A… tapi macam xmampu.. T_T

aku nak fly pegi Colorado School of Mines..

ak nak bejaya macam kawan2 aku yg laen…

ya Allah.. tolonglah aku…

cuti lagi 4 hari. harini hari pertama aku g library sepanjang cuti. wahahaha..

tapi agak xbest sebab ramai nak mampos orang kat sini harini! xpenah2 ramai orang kat library selama aku pegi slame ni, tetibe hari ni penuh! cess.

aa..agak lama aku xupdate blog. kan? alasan aku kali nih, aku malas nak g online. samada pegi Cyber cafe mahupun mane2 tempat sekalipun, aku malas. alasan sebab malas, aaa..shit. nak kata study, xjugak. alaa…mmg da malas nak wat cane.

sabtu lepas akak luttphi kawen, aku ngan luttphi jadi pengapit. kali pertama dalam hidup aku jadi pengapit. dala jadi pengapit pasangan pengantin yang langsung xde talian darah mahupun talian hayat. ahaha.

masa hari perkahwinan tuh, bila aku ngan luttphi da semat2 pakai baju melayu putih bersampin merah, adala macik2 dari keluarga luttphi (kot) tanya;

sambil menunjukkan ibu jari ke arah luttphi, “ni anak bongsu mak kan?” (note that percakapan nih sebenarnya dalam loghat klate) 

lalu macik2 laen pon hangguk le.

“abes yang ni sape pulak?” sambil menunding jari telunjuk ke arah aku. (motif ko tukar jari wahai macik??)

macik2 yang laen diam.

“aaa..saye kawan luttphi..” jawab aku dengan bajet cute. haha

“OOOOOOO…” macik2 membulatkan mulut dengan muke hampir xpuas hati. (bayangkan muka ala2 menjeling ke arah satu sama lain..haa…macam tu la.)

okeh2. habis pasal jadi pengapit. anyways penat woo jadi pengapit.. tapi sebab tuh membuatkan aku jadi makin nak kawin cepat! hahaha :p

***

ish, sejuk la plak kat library nih..jacket kat bawah dalam skuter. shit.

***

lagi 4 hari. ish.. cepat la masa berlalu.. 2 minggu rasa skejap je. buku yang aku bawak balik bertimbun-timbun haram xsentuh habis pun. 40% je kot aku sentuh. sentuh. bukan baca mahupun tulis. argh!!! trials lagi 12 hari!! finals lagi sbulan lebih!! tidak!!!!!

sudah 5 hari.

ya.

5 hari.

5 hari da cuti!!!

tapi xjugak study! haih~~~~~

Dah 3 hari cuti. Dah 3 hari jugak aku bosan yang amat.

Sungguh, aku xsuke cuti. Sebab xde benda nak buat. Kat umah xde orang nak lepak2..nak buat lawak. Melaikan adik2 aku yang hanya perlu aku sepak bila da emo. Hahahahahha.

Rasa rindu kat kolej mmg xdapat dinafikan la. Tiap2 kali cuti akan rasa camni..rindu akan kawan2 di kolej.

Tapi cuti ni aku harap dapat tenangkan sikit diri aku. Dah banyak sangat masalah yang berlaku kat kolej before nih. At least cuti nih bolela aku lepaskan diri dari masalah-masalah tu.. Memang kalo difikirkan balik, sepatutnya aku selesaikan masalah, bukannya lari daripada masalah. Tapi kali nih aku rasa lebih elok lari dari menghampiri lagi. Biarla ia terus berlalu pergi. Kan? Okeh, korang mesti xpaham langsung apa yang aku cakap nih.

****

Shit. Xtahu da nak tulis pe. Bosan yang amat!!

Owh, kamis nih pegi umah luttphi kat K. Bharu. Akak dye nak kawen.. lutphi offer aku jadi pengapit, dengan syarat ada baju mlayu putih.. T_T xde la weh…. Baju mlayu putih tuh hanya valid zaman skola je..hahahhaa.. tp xpela xjadi pengapit bleh jadi mende lain. Mksd aku..keje laen la. Deco2 ke. Ceh nak sebok2 wedding orang plak.

Btw aku da start amek driving license!! Yahoo!! Entah sempat ke nak nak dapat P before aku fly (insyaAllah) nih.. owh, fyi, aku xreti drive. Langsung. Shit.

****

(5 minit kemudian)

Ok la da xde idea langsung da nih. Lantakla.

 

p/s:

Salam maulidur rasul kepada semua umat Islam.

Salam holiday buat semua KYUEMians.

Selamat study juga kepada semua. : )

post ini ditujukan khas kepada chaletmateku, Sayed Muizzudin merangkap ex-pres MUSCOM yang lalu.

semoga anda diberkati, dipanjangkan umur, dimurahkan rezeki.

amin…

◊◊ Happy Birthday ◊◊

◊◊ Sayed!!! ◊◊

s

okeh, tajuk entry nih sama dengan nama album latest dalam facebook aku. haha saje malas nak pikir tajuk laen.

semalam, malam pertandingan dikir barat dan tarian traditional melayu di kyuem telah berlangsung. nak aku komen ke? haha…xmo la komen2 performance diorang. kang xley trima kritikan aku nih saje je aku kena fire lagi. T_T

seperti biasa, 4 house berentap habis habisan. lelaki, mempersembahkan dikir barat, manakala perempuan pula menari tarian tradisional melayu. (tradisional ke?) puas hati la tengok persembahan-persembahan semalam.. dikir barat yg dipersembahkan sangat best! sume house macam da dirasuk roh mane ntah menari2 (dikir la) kat atas stage tuh. xkira la muscom ke xmuscom ke, melayu ke, cina ke, india ke, sume da bermuafakat kat atas stage tuh sebagai satu team. tahniah MCC sbb event ini kelihatannya tercapai motif yang hendak disampaikan melalui moto ‘sepakat membawa berkat’!

okeh, xnak cakap pasal performance. aku nak cakap pasal isu yang aku dengar disebalik event nih. kisahnya, pasal bacaan doa. musti korang pelik kan? apa kaitan event nih dengan isu bacaan doa? mari2 dengar ini cerita.

al kisahnya, (nih simplified version jela) sebelum event semalam dilangsungkan, pergilah beberapa (atau seorang aku pun xpasti) hamba Allah ini yakni salah seorang committee la dalam MCC ini, menemui salah seorang daripada badan berpengaruh yang direspect oleh ramai umat di segenap KYUEM ini. tujuannya, untuk memintanya membacakan doa, moga-moga termakbullah doa yang dibacakan kerana dirinya itu soerang yang ditabalkan sebagai seorang MUSCOM.

lalu dengan hampanya insan itu pulang dengan rejection oleh manusia yang seorang lagi ini untuk membaca doa. (maksudnya dia xnak baca doa la). alkisahnya juga, dia dan badan yang diwakilkan itu juga xmau langsung terlibat. alasan disebalik rejection itu sebab xnak bersekongkol melakukan maksiat. kononnya event malam itu berunsurkan maksiat sebab ada perempuan-perempuan menari. 100 markah untuk anda kerana alasan yang sangat kukuh itu ye.

sebenarnya dah lama aku perhatikan ‘perangai’ MUSCOM yang slalu ban event2 macam nih. bukanlah aku nak membangkang ataupun mengherdik, tapi bukanlah semua event perlu kalian ban dan jauhkan. macam event dikir nih sendiri, mengapa perlu diperlakukan sebegitu? sampai xnak baca doa untuk memulakan event. masya Allah.

begini, pada pandangan aku, tidaklah wajar untuk mereka melakukan sebegini. sesetengah event sebenarnya boleh dielakkan dan dikurangkan maksiatnya kalo kalian tidak membiarkan dan tidak mem-ban-kannya. aaa macam mana eh nak cakap..

okeh macam nih la, ambil contoh bangsawan. aku tahu sesetengah anggota muscom sangat xsuke bangsawan tempoh hari sebab dikhuatirkan menjadi maksiat atau sebagainya. tapi cube fikir balik, kalau kalian terus berlalu tanpa mengambil apa-apa tindakan adakah kalian telah mengelakkan maksiat dari berlaku? tidak! kalian hanya mengelakkan diri kalian dari maksiat. pentingkan diri sungguh kan?

bayangkan, kalaulah kalian turut serta dalam aktiviti dan event sebegini, tidakkah kalian boleh at least menghalang maksiat itu daripada berlaku? (sesetengah event la..kalo macam battle of the band xdapek nak nolong la kan..) dan membantu saudara-saudara kalian daripada terjebak?

bagi aku la, bila korang wat macam nih macam meninggalkan kami yang sangat lalai ini terus hanyut dalam kelalaian tanpa tali untuk berpaut. manusia seperti kami ini tidaklah kuat imannya. jadi kalo korang ada at least bole la nasihatkan dan seru kitorang untuk mengelakkan maksiat dari terus berlaku.contohnya ajak g solat kat surau masa practice bila da masuk waktu. nak g ke xnak tuh hal masing-masing la. yang penting korang da lakukan tanggungjawab korang.

kita kena jadi realistik. sekarang dunia da nak kiamat. orang ada macam-macam jenis, dan bukanlah semua orang lahir dan menjadi seperti kalian. mereka ini perlukan petunjuk dan pertolongan. jadi jalan terbaik, bantulah mereka dengan tidak membankan aktiviti. lagipun aktiviti semalam adalah aktiviti budaya melayu..tak fikir ke apa kaumlain cakap bila event kaum melayu yang sangat sinonim dengan Islam tidak dimulakan dengan bacaan doa? serius. aku ditujukan soalan oleh salah seorang rakan chinese aku semalam kenapa xde doa. aku terdiam je taw kekdahnya. malu.

jadi kalian, fikirkanlah. sekarang MUSCOM berada ditampuk pentadbiran committee baru. janganlah jadikan ke-baru-an kalian sebagai cerminan bahawa kalian tidak cekap dan lain-lain sifat negatif yang bole dilemparkan. sesungguhnya aku sangat respect MUSCOM sebab chaletmate aku pres muscom kot! (haha)

owh, harini birthday ex-presiden MUSCOM merangkap chaletmate tersayang aku! happy birthday sayed!!!

harini hari bersejarah.

sangat bersejarah.

nak tahu apa sejarahnya?

handphone aku masuk longkang!

waaaarghh!!!!! tidak!!!!!!!!

xmo beli handphone baru lagi!!!! nak beli camera!!!!!!

tolongla jangan rosak wahai handphone~~~~~

T~T

sape ade handphone lebey?

masyaAllah.

semalam aku mimpi, aku berada di hari kiamat.

takut. gerun.

ya Allah, selamatkanlah aku, ibu bapaku, keluargaku, dan sahabatku dari siksa hari kiamatmu dan azab hari pembalasanmu.