Skip navigation

Tag Archives: puasa

raya

salam aidilfitri aku ucapkan kepada semua kaum keluarga di Malaysia, sahabat2 di yang da berterabur di serata dunia, dan juga pembaca2 blog ini.

maaf zahir dan batin.

dari jauh,

zulhilmi yusop

Advertisements

baru saja call mak di kampung halaman sebentar tadi. diorang (dan korang di malaysia) sedang menjalani hari terakhir puasa taun ni. lagi brape jam lagi Aidilfitri akan menjelang. aduh, rindu sunggu tika2 seperti ini sewaktu dirumah, biasanya kalo hari last puasa mesti mak akan wat kuih sekaya faveret aku and abang sebab bazaar ramadhan da xbanyak org beniaga. maklumle, da nak raya.. then mesti ada ketupat pulut goreng tu, makan dengan rendang yang mak siapkan awal untuk ari raya esok. wah, rindu amat.

btw tadi call mak. sedih. tapi lagi sedih bila mak cerita pasal adik bongsu ku. adik piqa. mak kata, tiap kali mak smayang, adik piqa slalu pesan, “mak..mak jangan lupe doakan untuk abang mie..dye dok jauh..”. T-T

pastu kad raya aku sampai itu hari. aku tulis sambil air mata berlinangan di mata. serius. pastu bila sampai kat rumah, adik piqa paling semangat nak baca. bila mak bukakkan, dye amek. (note : adik aku nih tadika 6tahun. tapi da pandai baca) pastu dye sempat baca assalamualaikum je. pastu dye nanges, lari masuk bilik. “mak, adik xsanggup nak baca. adik sedih. abg mie xde raya ni” T-T

lepas mak cite, aku da sebak. aku rindu gile adik aku. pastu panggil dye nak cakap. biasanya time aku kat kolej dulu bila ak call dye xnak cakap.. tapi kali nih dye berlari2 nak gapai handphone. lepas dye cakap “hello”, aku trus menangis. “abg mie, adik rindu abng mie..” lagila kuat aku menangis. tapi cover la xmau dye tawu. jatuh maruah gua beb nanges ngan adik. haha

pastu blabla dye cakap pe ntah aku xingat sangat sbb sedih. yang aku ingat bila aku tanya nak teddy bear kaler ape, dye jawab PINK.    –___–”

adik aku skagng 6 tahun. tapi time aku kat rumah, aku suka sepak2 dye. aku suke xlayan sangat dye. tapi aku sayang dye. nnt lagi 2 tahun aku balik dye da darjah dua. aku takut dye lupa aku. kalo btol dye lupe aku, macamana? T_T

owh aku rasa ni post yang paling banyak air mata aku keluar. sebab adik piqa. piqa, tunggu lagi 2 tahun abg mie balik yeah.

raya lagi seminggu! minggu depan raya! gembirakah aku? ntah. xtahula. kalo bole nak balik raya ngan mak ayah family sume tapi dalam mimpi jela bole kot. T-T

masuk harini da hampir 2 minggu. 2 minggu ape? 2 minggu aku berdepan dengan rasa kelabu. seminggu terakhir nih aku da ilang la jugak rasa tu tapi kadang2 dye datang melawat balik. tanya khabar agaknya. adoi. macamana nak idup nih kalo asik macamni.

dahla diselubungi rasa kelabu, idup aku lagi la bertambah miserable diselubungi ECONOMICS. aiyo macamane nih?? xpaham la weyh econs…help!!

terbaca status seorang sahabat di facebook. menarik. katanya :

“A friend cannot be considered a friend until he is tested in three occasions: in time of need, behind your back and after your death” – Ali ibn Abi Talib r.a

maka, adakah saya kawan anda? i hope so. : )

sepatutnya jari-jari kecik ku ini menaip assignment NHV yang perlu disubmit esok, tapi end up aku sedang menaip blog. haih..dunia.

sepatutnya aku skang hepi bersama teman rakan disini, tapi jauh dalam hati, ada ruang kosong. ruang kosong yang di isi dengan rasa kelabu. taw rasa kelabu? kelabu la.

emosi masih lagi xmenentu. sesaat aku hepi, 2 saat kemudian aku sedih, 3 saat kemudian aku rasa sakit perut. (sakit perut tuh emosi x?) hidup hepi je, tapi kenapa ada rasa kelabu? pelik. mungkin juga xpelik. sebab aku rasa ini balasan Allah kat aku. atas perbuatan keji aku selama ini dan juga tatkala ini. aku xmahu menipu, tapi xnak luahkan perkara sebenar.. nanti pecah belah hidup. tadi blaja econs, kalo total net benefit kurang dari total cost, action tu tak wajar dibuat. tapi it depends jugak. adoi pening la kalo pikir cara econs nih.

makanya skang, aku hanya perlu berdiam. diam dan biarkan kotak rahsia ini kekal terkunci. biar segala apa jua aku alami, aku saja yang rasai. xperlu nak bagi yang lain sama menderita.

ok, tamat sesi berdrama bangsawan segala. habis. tutop cerita emo2. esok aku jadi p.chek yang happy sahaja! : )

mulai esok, aku da xde kelas pukul 8 pagi. paling awal pon 9.30. da 2 kali aku telepas kelas pkul 8 pagi, so aku decide tukar kelas masuk yang pkul 12 tgahari. nih kelas Physical Activities. PJ la bahasa skola menengah. tapi pikir2 balik ape ke gile aku amek klas PA masa tengahari buta nih. haha. lantakla. janji xyah bangun awal.

skang, tiap2 malam aku teringat mak. skang aku rasa nak peluk mak. nyesal xpeluk banyak2 masa kat malaysia dulu. seganla kononya sebab da besar. so kepada kalian yg belum fly, peluklah mak bapak anda sepuas2nya. jangan jadi cam aku. huhu~

nab ngan adli da mau fly. adli lagi sploh hari. nab lagi 20. kot. same gak ngan kawan2 yang laen, tapi aku xtahu bila sebab aku xcontact sangat. teruk gila kan aku? hish. tapi walau jauh mana pon, aku slalu ingat kat korang2 yang still kat malaysia. mane aci weyh korang leh raya kat umah. cess.

cakap pasal raya, raya lagi seminggu lebih. tapi amalan aku bulan puasa nih aku rasa xsama macam amalan seminggu masa kat kolej pon. tarawikh brape kali je. adoi. ape nak jadi nih?

*        *          *

(habis idea dah)

sepatutnya lepas aku menaip assingment NHV (yg aku end up type blog), aku kena siapkan 20 soalan calculus yang juga disubmit esok. so macamane nih?

aku terkejut tengok statistic pengunjung blog aku harini. even xde post baru, bilangn yang menjenguk blog bosan ini masih lagi dalam 70 orang ke atas. (xdela banyak sangat senanye kan?)

senanye banyak gila benda yang aku nak tulis, rasanya sehari aku bole post 4-5 entry jugak kot. tapi belakangan nih, emosi x menentu, pikiranku haru-biru. banyak sangat benda yang dah terjadi sepanjang masa melangkaui aku disini. emo? hampir setiap jam aku emo. kat sini aku xde orang yang aku boleh luahkan rasa sebenar aku. kalo kat kolej, nab ada, adli ada, herman ada, hizbul ada. ye aku ada lutphi tapi aku xnak bebankan dye dengan perkara yang dia sendiri tengah hadapi. aku bukan jenis orang yang suka pendam perasaan. tapi kat sini, kat colorado bumi bukit bukau panas gila nih, aku jadi lain. mulut nih xrasa macam nak bercakap banyak, luahkan segala apa yang bermain difikiran seperti aku yang dulu. tak kisahlah kalo orang anggap aku dulu kaki sebok ke, kaki kepoh ke. lantaklah. itu aku.

serius sekarang aku nak balik malaysia. aku nak jumpe family. aku nak jumpe kawan2. aku perlukan korang sume weyh. tapi korang jauh..

study setakat nih ok je. xde problem langsung cuma ada la subject yang teramat sangat bosan sampai aku rasa nak baling je kasut kat lecturer ngan classmate yang laen. (bukan sebab menyampah, tapi sebab da bosan gila weyh). class calculus II ok la sebab sume benda da blaja time A-levels dulu. tapi aku xnak take it for granted sebab bagi aku, A-Levels was my biggest failure. never thought to get a Ungraded grade ( isnt that redundant?) in any of my exams before. tapi masa A-Levels, nah ko. sebijik U untuk further. te hell weyh. blaja penat2 (walopon aku xblaja la further dulu – tapi aku g la jgak class occay~) pastu math plak dapat B je. hish malu. so sebab tu la aku xnak terfikir langsung untuk rasa atau belagak pandai da kat sini..

skang bulan pose. dugaan dari Allah banyak tak terkira. aku jadi tak keruan macamane nak settlekan sume benda yang terjadi. nak cakap, nanti orang terasa. xcakap nanti aku pulak yang binasa. kalo cakap, nanti mula la yang nih sakit hati dengan yang tu, yang tu mulalah xnak baik dengan yang ni. adoi. pening2. maybe diorang tak rasa apa yang aku rasa sebab otak aku nih laen skit, eh x, banyak kot. tiap2 hari aku kena berhadapan dengan orang yang sangat annoying sepanjang aku dok sini. rasa nak sepak terajang je bila jumpe dye. hello, ko ingat ko bagus sangat? kalo ko bagus pon g tunjuk kat orang laen la xyah tunjuk kat aku! owh sabar2. puasa.

makanya blog bosan ini telah officially bertambah bosan sebab skang jadi tempat aku ludah segala perasaan aku je. te hell ko ingat orang kisah hal ko pchek? gi panjat mount zion pastu terjun la weyh..

sudah2. aku kena stop sebelum jari ini mengulangi kesalahan lampau. babai.

baru dua hari puasa, aku ngan jazli da mengidam macam-macam untuk berbuka. yang paling xbleh tahan, air bandung.

tapi masalahnye kat colorado nih xde jual sirap ros macam kat malaysia. maka dengan dorongan nak minum sangat air bandung, kitorang pegi ke Asian Market kat seluruh colorado nih. ada tiga market kitorang pegi. Viet Ho Market di Lakewood, pastu H-Mart  (nih kedai korean) dekat Aspen, and satu kedai cina kat Denver. cari pnye cari xjumpe jugak sirap..

masa kat kedai cina tu, aku rasa kitorang dapat keajaiban ramadhan kot. pergh. walopon sirap xjumpe, kitorang jmpe rose water. maka melompat2 la aku kegirangan memikirkan nnt bole buat bandung! yea! pastu beli la pewarna merah sebab rose water tu xde kaler. yela nak wat bandung mestila ada warna pink. ye idak amira bandung? :p

lepas shopping berjam2 kat asian markets kitorang gerak g kedai arab kar denver jugak untuk cari ayam and daging halal. 2 kedai kitorang pegi sbb kedai 1st tu da habis ayamnye. agak2 semalam kitorang spend dalam $300 gak kot untuk stock makanan untuk 5 orang selama sebulan. ok jgak la harga dye..

sampai je kat umah, da pukul 5 lebey. bukak pose pkul 8. adoi nak masak agi. badan da penat dehidrated gila2 sebab temperature mencecah 110F. huih.. tapi sebab lapor amat and mau minum bandung, kami kuatkan diri mau masak! huhu.. masak pnye masak, maka berbukelah kitorang dengan nasi + ayam masak blackpepper ngan potatoes + sambal ikan bilis + air bandung! bandung weh!

DSC_8158

DSC_8167

.yeah!! bandung bebeh!!!.

DSC_8160

.black pepper chicken with potatoes.

baru dua hari puasa da mengidam macam2. lagi sebulan macamana?  –__–“