Skip navigation

Tag Archives: sakit!

This content is password protected. To view it please enter your password below:

saja xmau update selama seminggu sebab nak kekalkan gambo ucapan raya tu kononnya semangat beraya selama seminggu. kejadah hapenye. semangat raya ada sekerat hari je.

owh amat sangatlah penat since raya nih. exam situ sini. homework sini sana. kepala otak pon hentah kemana. dua-tiga hari tak tido malam sebab siapkan assignment yang tak siap2. adoiii…. sumpahla kalo aku taw idup kat u sebok cenggini xhingin aku blajo! tapi ehehe xpela kata nak kaye. so blajo ajela. haha

nak crita pasal raya, macam da lambat. so aku bagi sinopsis jela. malam last puasa, g jalan2 kat Colorado Mills (shoping complex paling dekat ngan Golden) sampai bebuke pose dengan hanya meminum frappucino Starbucks sehingga terketaq2 lutut sebab time tu sejuk haram! pastu balik ada majlis takbir raya. makanya bertakbir dengan perut kosong ajorla. pastu disebabkan perut bergendang gendut tali kecapi, kontingen gatal g shoping mall time nak bebuke ini pegi ke Denny’s restaurant. owh makanannye sedap amat. pkul 11.30 sampai kul 1.30 kitorang melekat kat situ. nikmat tak terkata. kenyang perut, balik rumah, masak lontong. kekdahnye aku tak tido malam raya tuh sebab mau siapkan lontong. nak masak awal2 xbole takut sayur lembek xsedap nak dimakan. so tggu la sampai subuh baru masak. wah pengorbanan yang amat besar dimalam raya! (jadah kola)

pastu pkul 8.00 pegi solat raya kat islamic centre dengan mata kuyu. aku lupe ntah aku baca ke x Al-Fatihah time solat tu sebab ngantuk sangat. huhu. pastu pegi jamuan raya kat rumah senior (soon to be mine. hehe) lagi dengan mata yang amat mengantuk. pastu aku rasa aku makan skit pastu aku tido dalam bilik Cheengkye (soon to be my room). bila bangun, aku xingat pon ape aku buat before aku tido tuh. da segar bangun tido, makan lagi sampai nak termuntah then karaoke melalak-lalak bagai manusia xingat dunia. pastu da bosan g main pingpong. pastu da bosan balik. bila balik bosan lagi g main badminton. balik rumah je ada tetamu da kat rumah. dye family yang blaja kat Colorado University dalam 30minutes driving dari skolah aku nih. pastu kat2 maghrib ikut dye g rumah terbuka yang aku xtau katne sebab aku tido all the way to there. haha. pastu balik, siapkan homework, tido pukul 3 pagi.

best kan raya aku di perantauan? –___–”

*     *     *

skang hidup sudah hepi. masalah yang da jadi sume udah settle.

(shit spatotnye panjang gile lagi aku tulis tetibe hilang~ aaaaaaa)

harini hari bersejarah.

sangat bersejarah.

nak tahu apa sejarahnya?

handphone aku masuk longkang!

waaaarghh!!!!! tidak!!!!!!!!

xmo beli handphone baru lagi!!!! nak beli camera!!!!!!

tolongla jangan rosak wahai handphone~~~~~

T~T

sape ade handphone lebey?

serius.

aku benci smoker. sangat benci. xkisah la sape pon dia, selagi dia smoker, akan aku benci dirinya sebagai smoker.

kalo da benci, tengok muka pon aku xnak! apatah lagi nak tegur. haih. apehal la korang2 ni smoke eh? baik makan pasir daripada ko isap asap tuh. xde la membahayakan kesihatan. kenapa manusia sanggup buat benda yang da taw2 akan meroksakkan diri walopon dia sangat sedar akan kenyataan itu??? xde dapat pahalanya walopon ko berbuat baik kasi makanan kat jin2 tuh.(jin kan makan asap).

teringat kata-kata Mr Hanson semalam

“the only thing i would regret in my life is when i started smoking..” (lebey kurang camni la ayat dye.)

argh tension giler! aku anti-smoker! tibe~

harini terbaca paper STAR. sedih aku melihatkan berita-berita yang terpapar. apa nak jadi nih?

pertama :

“baby girl raped and sodomized by a 21 and 26 year old”

kes nih kat malaysia tanah air tercinta tanah tumpah darahku. tanah pecah dara bayi itu.

apa da xde akal ke manusia sekarang? atau dengan otak2 sekali da xde? sampaikan bayi umur setahun pun nak dirogolnya. dala da umor 21 n 26 tahun. da bole kawin da kot. kalo da xtahan sangat g la carik pelacur ke hape ke. (nih bukan nak menggalakkan maksiat, tapi daripada rogol baby baik buat macani kan?). ke da bosan sangat ngan pelacur ataupun manusia dewasa sampai ko nak try buat experiment dengan baby? nasib baik bukan orang melayu yang buat kes nih. kalo x lagi malu gile aku. haih.

nih satu lagi.

“Boy, 11 kills dad’s girlfriend”

mana salahnya dalam kes nih? salah budak itukah? atau salah bapak budak itukah? atau salah awek bapaknya itukah? aku pun xtahu. yang penting awek bapaknya tu da mati. dan yang bunuhnya budak umur 11 tahun yang maybe xpasti lagi akan kewujudan syurga dan neraka, dan mungkin masih tidak akil baligh lagi. (tibe~ haha) tapi kes nih kat Britain xsilap aku.

namun apa yang menyebabkan benda-benda macani bole berlaku? tidak cukup didikan kah mereka-mereka ini? macam dalam kes pertama, tidak ditahukah bahawa bayi itu sangat comel, sangat fragile, sangat tidak sesuai untuk diperkosa? sesungguhnya 2 ekor beruk bodoh sialan ini pasti tidak belajar kemahiran hidup, apatah lagi biologi. kalo blajar pon compem dapat ungraded!

jadi kemana agaknya hilang nilai kemanusiaan ye dalam diri manusia hari ini? lihat saja keadaan di Gaza. sedap-sedap je si Israel laknatullah itu membedil penduduk2 muslim Gaza yang langsung tidak bersalah. ko bajet ko hot la weh bole bunuh orang senang2 camtu? wait till u see my elephant la. (lawak lame yang diadaptasi dari blog midi..haha) aku musykil. dunia kononnya semakin maju. kononnya kemajuan itu sepatutnya semakin membangun bersama ketamadunan manusia. tapi kelihatannya sekarang, semakin banyak bangunan tinggi terpasak dibumi, semakin kurang bertamadun pula manusia hari ini. kalo macam ni, baik hidup dalam zaman neolitik ke paleolitik ke, dimana manusia hanya pandai menggunakan batu sebagai alat kegunaan hidup. barula sesuai kalo manusia nak bertindak bodoh dan berkebinatangan sebegini sebab masa zaman tuh xde proper education yang berguna dalam mendidik hidupan bernama manusia ini menjadi seorang insan. penuh nilai kemanusiaan dan keinsanfan. (ada ke perkataan nih?)

nih aku emo nih. rasa macam nak salahkan kerajaan sebab macam xsediakan sistem pendidikan (bukan pembelajaran semata-mata) yang lengkap. tapi bila fikir balik, ramai je yang idup normal bila pegi sekolah. so macam nak salahkan sekolah plak sebab xberjaya nak didik katak-katak bodoh nih betul2. tapi bukan 100% salah sekolah sebab semuanya bermula dari rumah. jadinya, mak bapak diorang la xtahu nak didik dan jaga anak betul2. buat anak suke, tapi bila da dapat anak,  dibiar hidup melata tanpa ilmu agama. hasilnya, anak ko jadi buaya..bukan manusia. sikit pon bukan. apa ko rasa bangga? tapi kalo da mak bapak da ajar tapi si anak katak bodoh nih xnak dengar, macamana? jadi, salah sape sebenarnya?

aduh..xpahamla aku. dala manusia nih biologically dah sangat complex. DNA lah, RNA lah, protein synthesis la, enzymes la, and hape2 la lagi..( nih da dirasuk application chemistry) cukup2la complex dari segi dalaman je. xperlulah nak komplekskan lagi kehidupan dengan benda2 pelik lagi bangan tidak bertempat ini.. atau manusia nih sebenarnya da bermutasi??

p/s : senanye semua nih untuk lepaskan  kebengongan aku terhadap topic application chemistry yang sangat ‘BEST’ nih. haih~~

hampir seminggu blog ini ditinggalkan tanpa updates. maaf ye rakan-rakan. aku agak sibuk dengan benda-benda lain yang lagi penting untuk dibuat. tapi sejak 2-3-4hari lepas, aku dengar banyak rungutan.

“apsal ko x update langsung pchek??”

“u tulis la paper pon….asalkan ada benda i bole baca…”

“potek update la blog! aku nak bace!”

dan beberapa lagi. semuanya dari rakan2 kolejku. terharu aku korang nak baca blog aku yang xseberapa nih. hehe.. :p

okeh. skang aku ada benda nak disampaikan. setelah sekian lama menyepi, aku perlu sampaikan ni.

semuanya bermula semasa dalam kelas semalam. sambil berborak-borak berkongsi cerita2 hot panas berapi, dan mencerita keadaan situasi diri, aku mendapat info baru.

“ko da brubah la..da lain la pchek..” salah seorang insam menjawab soalan yang aku ajukan. (soalan dirahsiakan ye)

“huh? aku berubah? berubah tang mana?” kembali menyoal dengan rasa sangat pelik.

“ntahla. aku pun xreti nak ckap camne. tapi ramai yg nampak ko berubah..”

“since bila nih diorang nampak aku berubah?” aku semakin musykil.

“since junior datang.”

tertancap sebentar. apakah-itu-neraka! (direct translation wth) manade aku berubah since junior datang ke hape ke.. aku masih aku. pchek yang korang kenal itu masih disini. masih sama. mungkin sedikit semakin matang. haha.

namun setelah disoal-soal lagi, aku mendapat penjelasan atas perubahan yang kononnya berlaku ke atas aku tuh. kononnya la, aku da xlepak ngan bacth aku sendiri, aku da xcakap ngan batch aku sendiri, da xmakan semeja dengan batch sendiri. macam da lupe aku nih batch senior yang sedang dalam last semester disini.

haih..sedih sungguh aku bila dengar benda macam nih. sesungguhnya aku xpernah aku nak buat sume benda macam tuh. aku xlupe kawan. aku sayang sume kawan aku. cuma bila keadaan jadi xbest, situasi akan jadi berbeza skit.

aku sedar, maybe ramai sangat perasan skang aku ngan nonel ngan faris da xlepak skali langsung da. da xnampak lagi kelibat kami bertiga ke dining hall sekali, pastu ke surau, pastu balik chalet. tahu kenapa? sebab skang aku nak makan lambat skit, walhal nonel n faris nak makan awal. pastu aku skang da start g study kat rc..da xde masa nak lepak2 nih. pastu bila balik from rc, pegi chalet2 batch sendiri, semuanya sedang khusyuk study. malas la nak kaco diorang nak concentrate kan..lalu pegila aku melepak di chalet junior. tu pun kadang-kadang.

tapi kalo nak cakap aku berubah, aku pun rasa ada la jugak sikit. expecially after bangsawan. aku da xde banyak masa nak diluangkan dengan rakan-rakan tersayang. ceh. skang pun aku amat sibuk. sangat. ngan study, ngan benda-benda mengarut lain yang perlu aku lakukan. dala speech untuk slot bangsawan dalan yearbook pun xbuat lagi! haduhla..

k la, senanye aku masih mamai masa tulih nih. kalo silap pon lantakla. yang penting, korang tawu, aku masih aku. masih aku yang sama. harapnya akan kekal dan bertambah baik la. : )

p/s : malam nih gi tengok PGL kat istana budaya!

cuba ambil sebilah pisau, kemudian toreh leher anda disisi belah kanan sampai berdarah.

begitulah rasanya bila janji dimungkiri, kepercayaan dikhianati.

perit.

second last paper As baru sahaja abis petang tadi. sakit aku menjawabnya. kenapa? sebab gigi aku.. pelik bukan?

alkisahnya begini, dalam sedap aku melayan tidur pagi tadi, tiba-tiba dalam pukul 6.30am aku terjaga. ADUH… sengal-sengal terasa dipipi kanan. sakit gigiku sudah kembali nampaknya..da hampir setahun da.. sebenarnya gigi ni sepatutnya dibuang (dicabut). tapi setiap kali aku ke klinic, doctor xkasi cabut lagi kerana masa tu gusi tengah bengkak dan katanya kalo cabut bole membahayakan sistem saraf aku. entahla..tidaklah faham sangat aku dengan penjelasan doctor itu. malas pula nak tenya banyak-banyak. dia suruh datang balik bila da xsakit, tapi…paham-paham la kan.. sape yg nak g jumpe doctor kalo x sakit… kan2?? (sila angguk tanda setuju)

dek kerana sakit yang agak lebih kurang tak tertanggung badan, hilang terus rasa mengantuk. dahla tidur pukul 2.00 smalam. lantas aku pegi berus gigi. 3kali. 3kali aku berus gigi sebab nak hilangkan rasa sakit. kurang la jugak sikit penyiksaannya. jam da pukul 7.45, dan hari ini hari rabu. hari breakfast wajib. xbuat dikira melanggar hukum hidup. haha. bergegasla aku g kejutkan zb, ali(xmo bangun), dan faris untuk ke dining hall.

buat kali ke-tak-tahu-berapa aku breakfast dengan gigi yang sakit dan gusi yang menari-nari berdenyut. kerana lapar amat, habis juga breakfast aku makan. sakit aku letak tepi kejapla..

 

 

nak dipendekkan cerita, aku balik bilik terus tido sampai pukul 9 gara-gara nak menahan sakitla kononnya lepas makan panadol 2 bijik. ya allah..bila aku nak stop ambik panadol nih… nak pendek lagi, aku bangun mandi seterusnya g academic block untuk settlekan application punye benda.

nak pendek lagi? baiklah. sepanjang pagi sampai tengahari aku sakit gigi. lunch pon aku xdpt nak habiskan sebab terlampau sakit. tapi ice-cream tetap dibantai sebanyak separuh kerana ianya ice-cream chocolate. lantaklah. sakit letak tepi dulu.

pukul 2, paper 1 chem. sakit gigi aku da naik ke kepala. (paham x?) aa…camni… kerana sakit gigi tu, aku jadi sakit kepala. mungkin macam yang doctor aku cakap, gigi tu ada sambungan ngan saraf ke mata dan otak. (takut sial). jadi selama sejam paper itu berlangsung, aku menahan sakit-sakit yang ada.

1-sakit gigi

2-sakit kepala

3-sakit otak memikirkan jawapan

4-sakit hati kerana xtahu jawapan

5-sakit-rumah (homesick)

6-sakit seluruh anggota badan dan roh kerana xdapat jawab soalan dengan waras disebabkan sakit-sakit di atas.

aduh.