Skip navigation

Monthly Archives: August 2008

selama 3 sem aku dok kat kolej nih, pagi ni was the first time ever i went to pak abu’s kedai g makan nasi lemak..hhuhu… sumenye plan nonnel.. tengah2 malam semalam tetibe aku dpt msg dari dye..

‘pochek, jom jejalan esok pagi…nak x?? before breakfast..’

aku reply : ‘bole je.. kul brape? ko kene datang kejut aku la..’

‘xkesah la kul bpe..ko ajak la sesape skali..’

‘kalo camtu kul 7.15 la. iman nak ikut skali..’ aku reply dengan rasa kurang confident yg aku bole bgun awal..hehe..

plan da siap. dalam pkul 1.30 baru aku balik from P20..pastu sampai kat bilik ngadap laptop..chat dengan beberapa makhluk yg xreti nak tido macam aku.. bile da rasa ngantuk sangat da, kul 2.30 a.m baru aku tido.. risau gak takut xley bangun awal nnt..kang emo nonnel..haha..

pkul 6.30 alarm hp aku berbunyi yang membingitkan telinga aku menyebabkan aku terjaga dari tidur. namun sebab mengantuk sgt, aku smbg tido balik pas solat..huhu… tengah nyenyak tido tetibe ade orang ketuk tingkap bilik aku..adehh….selak langsir nampak iman..

“oi bangun la…kate nak g jalan keluar!” kata iman dengan nada mengejut orang bangun subuh.

maka bangunlah aku dengan mata yg sangat mengantuk g cuci muka and berus gigi.. xlama pastu nonnel datang chalet.. pastu grak g chalet iman then trus g guard post..

beberapa meter before sampai guard post, iman baru sedar yang dia lupe bawak ID card dye…adeh..xde id card mane leh kuar.. so iman terpaksa patah balik g amek card dye sementara aku n nonnel tunggu kat luar pagar kolej.. masa 2 jgak ade dua org junior pompuan nak kluar jogging..tapi xdpt sbb xbawak id card.. kesian ak tengok ekspressi muke diorg bile guard 2 ckap xbley..huhu..diorg xtahu kot nak kuar kena tinggalkan card kat guard post.

*        *        *

iman sampai je kitorg trus gerak kluar. kaki ini menapak perlahan-lahan kerana badan yang masih mengantuk. huhu.. nonel menyarankan kitorg tahan mana-mana kereta yang nak kuar utk tumpang smpi kat golf course depan tu.. iman dengan selambanya tahan la kereta Waja yang baru kuar from kolej. tengok2 macik yg keje ngan matron tuh! apelagi..melangkah masuk dalam kereta dye tanpa segan silu la. haha. dye nak g pasar kat tanjung malim so dropkan ktrg kat junction dkat ngan golf course je. 2 pon da kira bagus sbb ktrg da save hampir 15 minit perjalanan jalan kaki..hhuhu..

nonnel and aku on d way to pak abu’s

on the way jalan kaki ke kedai pak abu tuh ktrg cakap pasal merdeka..puasa… and persoalan bahawa betulkah pak cik yang empunya warong tu nama dye pak abu..hahah… ktrg dapat nama tu dari senior.. tapi xde bukti mengesahkan bahawa 2 adalah nama dye.. entah-entah pakcik tu nama iskandar ke..sulaiman ke..tapi yg ktrg tau nasi lemak dye sedap. so ktrg nak g rasa la jgak.. jalan punye jalan akhirnya sampaila ke warong tu.. tv tgah terpasang ngan program sambutan hari kemerdekaan kat dataran merdeka. macam xbest je.

kitorang duduk betul2 depan tv..kononnye bersemangat merdeka nak tengok sambutan kemerdekaan kat tv. haha. aku n nonnel order nasi lemak, iman order mee goreng.. 5 minit kemudian datangla makcik abu (aku namakan dye makcik abu sbb maybe dye wife pak abu) bawak mknn ktrg..nasi lemak ngan nescafe panas..lama da xrasa breakfast kat warong camni.. lalu melantak la ktrg sambil borak-borak pasal PLKN. aku xaw papepon sbb aku xpergi PLKN. nonnel ngan iman je berkongsi pengalaman diorg.

nasi lemak pak abu..bole la~

after about 30 minutes lepak kat situ, ktrg grak balik kolej. kali ni nak tumpang sape plak??? aduss..penat la nak jalan..tapi nak wat cane..pandai kluar pandai r balik sendri.. dalam hati aku, aku berharap mintak-mintak la jumpe lagi makcik matron yg ktrg tumpang tadi tu..bole tumpang lagi skali..ngeh2.. tapi malangnya xjmpe..dye g shopping sakan kot kat pasar tu…maybe lambat lagi balik. haha..

30 minit jalan, barula sampai depan pagar kolej. masa tu bas trip ke mid valley baru nak grak. kelihatannya bas tu cam kosong je. maybe sbb ramai balik. senior plak bz nak stdy.. papela. lepas amek ID card dekat guard post, ktrg g dining hall.. menu breakfast, nasi lemak. ktrg xmakan pon sbb da makan kat kedai td. ingtkan nak breakfast 2 kali. tapi xpe la…janji pagi ahad ini bermula dengan gembira. 

  

kerana demam dan selsema yang agak teruk sekarang, aku terpaksa menelan pills yang aku xpernah suka makan… isk2.. doakan aku cepat sembuh~~~ nak trials da nih..

lebih kurang pukul 3.30 petang tadi hujan tiba-tiba turun dengan lebatnya kat lembah beringin ni. bak kate omputih, its raining cats and dogs.. aku kat dalam kelas chemistry dengan Mr Hanson. kesejukan menyelubungi tubuh sampai ke tulang (exaggerate). harapan untuk swimming petang ni hancor berkecai..damn.. tapi hujan xdela lebat sangat.. lepas abis kelas, pukul 4.10, aku, ali ngan liyana mau ke cafe mencari makanan untuk mengisi perut yang kelaparan (wah ayat berima). tapi dalam perjalan ke sane, terserempak Sani.

“weh, korang nak g cafe ke???” sani tanye.

aku, ali, liyana : “yela..lapar dowh”

“xleh pegi laa…cafe banjir..xleh nak masuk..”

“CAFE BANJIR???” terkesima kami bertiga.

“iye..xleh masuk..depan pintu dye banjir..” sani mengulang point yang sama.

namun perasaan ragu-ragu mendorong kami untuk teruskan sahaja misi pengisian perut dengan makanan. sampai kat tangga cafe…. urk~~ btolla banjir.. air melimpah kat depan pintu cafe….

ali n liyana..xleh g cafe sbb banjir~

bukan stakat depan pintu je, kat tepi cafe tuh pon banjir gak..longkang kat tepi cafe tuh tengah membuak-buak dengan air hujan mengalir dan melimpah laju…cuak gak tengok..adekah lembah beringin sedang tenggelam??? na’uzubillah.. dek kerna xdapat masuk cafe, maka pulanglah kami dengan perut kosong ke chalet masing..

* * *

tapi bile sampai depan topaz, mata aku and ali agak terbeliak..kg laen pon banjir jgak!! kalo kg laen da banjir, Diamond selaku pemegang rekod bertahun-tahun sbg ‘kg banjir’ apatah lagi??!! tidak!! dengan dada berombak-ombak kitorang jalan ke kg diamond..(exaggerate lagi) risau la.. si ali nih plak risaukan tikus dua ekor dalam bilik dye..takut lemas katenye.. bila sampai kat tangga ke diamond, air da naik..mengalir laju lagi.. kitorang terpaksa bukak kasut nak cross g chalet masing2.. dah la pakai acad attire..air naik sampai buku lali plak tu..aduss.. redah jela..

 

kg diamond yg banjir..

sekali lagi mata aku hampir terkeluar setibanya aku di depan chalet aku..towel aku sidai tengah hari tadi..dah basah kuyup!!!!!!! damn~ nyesal aku sidai… tapi nak buat cane..da takdir.. seb baek ade towel spare dalam locker.. 

alhamdulillah aku selamat sampai ke chalet dan update blog. haha..

Harini hari kedua class lepas cuti..ingatkan semalam nak update, tapi waktu tak membenarkan. semalam, 25 August 2009, senior-senior aku ramai yang datang untuk amek exam certificates diorang. kebanyakan yang datang dapat result gempak-meletop-pom-pom-pom! (bak kate sahida senior) hehe.. Congrats diucapkan kepada senior2 yang da bejaya.. doakan kami kat sini bleh dapat result cam korg gak..huhu…

Petbro aku, Anas Pauzi pon datang smalam..dye dapat straight As wooo….bangga gile r. haha..xlama lagi senior da nak fly..and ade yang dah fly pon.. haih..lamenye aku nak tunggu turn aku.. lagi setahun.. tapi xde la lama sangat. pejam-celik mata sekejap je da setahun da aku kat sini. exam pon da dekat. revision aku xberjalan seperti yang dirancang pon.huhu… 

kebetulan semalam anas datang, aku ajak petfamily aku makan skali ngan dye kat cafe.. sebenarnye aku yang nak belanja..tapi anas sempat g bayar dulu…hehehe…thanks anas. then anas kena balik kajang..dia drive kreta..ploh ngan kamal tumpang gak..dala lesen mati..sticker P xtampal.. haih bahaye btol. pastu aku, nonie, aslam, wawa ngan hamidah stay sampai pukul 10.30..kitorang borak2 xingat dunia..haha.. banyak cite2 yang dikongsi..yea!! petfamily ku sgt besh! huhu.. balik bilik je aku trus buat homewrork physics yang sepatutnya disiapkan masa cuti aritu,.,sorry Mr Siva..hehe..

petfamilyku~~

p/s: xde cite best la. pale otakku tengah rimas memikirkan exam~~

selama cuti seminggu ini aku mengishtiharkan blog ini akan menjadi inactive kerana ketiadaan connection internet di tempat aku menompang skang..huhu.. aku akan kembali update blog ni selapas cuti abes yakni selepas 24 August nnt…

harap maklum.

trima kaseh.

aku negative!!! 

apekah tetibe kuar statement pelik nih..hehee.. sebenarnye buat pertama kalinye pada taun nih kat klinic KYUEM nih ade nurse datang buat free checkup.. on the way aku balik chalet before solat jumaat td tetibe jumpa nonel kat depan klinik soh aku buat medical check up..free je. so aku dengan keadaan yang yakin bahawa aku ni cukup sihat masukla kedalam klinik tuh..haih, sape xnak mende2 free nih..huhu..

check up yang dijalankan hanyalah blood pressure, BMI, diabetes ngan HIV. wah, dengar HIV tergugat nafas aku. bukan ape, mana taw tetibe ade..haha.. jangkit melalui darah sesape ke.. and aku buat sume test yang ade..termasukla HIV test.. dye amek darah skit from hujung jari and letak kat satu stick..macam pregnancy test da…haha.. pastu dye letak some liquid pe ntah kat darah 2… then kene tunggu beberape minit sampai keluar line kat stick 2..haa..kan da cakap macam pregnancy test. kalo ade dua line, positif.. kalo satu je, negative.. sepanjang menunggu line tuh muncul kat stick aku tu takut la jgak.. tetibe kang kluar 2 line..mati aku. ak masih suci weh. haha… namun alhamdulillah kuar satu line je.. aku negative HIV!! duh~~ haha.. and based on semua test laen yang aku buat, keputusannya aku NORMAL. 

 

sori kepada blogku kerana da 4 hari aku tinggalkan tanpa update.. ak amat busy..(lame gile alasan walopon btol). dlm minggu ni stiap malam ade training for IPN.. nak buat homework lagi.. mmg xsempat aku nak sentuh blog nih. walopon facebook aku sentiasa ber-update..hhuhu…

kerana ke-busy-an aku dengan benda-benda duniawi sume ni ak da xsempat nak allocate masa untuk stdy sangat.. tapi aku rase lepas malam ni aku da bole bergiat balik la dengan kehidupan aku yang normal.. ak nak focus on study..and in the same time blogging la..hehehe…

unfortunately skang xde ape lagi yang bermain di kepala hotakku untuk ditulis kerana berserabut ngan mende laen..sungguh stressful… harap lepas ni ak dpt inspirasi and masa..huhu… malam ni IPN..ak sangat cuak..harap2 sumenye berjalan lancar kerna aku akan perform kot! mari2 dtg tgok..hahaha… 

semata2 untuk house diamond, aku rela berkorban masa aku untuk stdy dan lepak di P20 yang sudah menjadi habit setiap hari..hehe..tape2..lepas ni ak bole la slalu pegi.. jap g nak kuar ngan Pn Nurain nak beli barang utk greenthumb..pastua de rehearsal..haih penatla aku..

da 2 hari aku tinggalkan blog ini kesepian tanpa update..heheh.. seperti biasa aku sibuk dengan urusan ku..entah ape urusan aku pon aku xtaw sampai aku xde mase yang cukup…kadang2 aku rase nak ade 36 jam je dlm sehari.. so bole buat banyak benda skit dlam sehari..

2malam lepas JCN. hebat bagiku. sumenye berjalan lancar. kalo dulu aku jadi guest je pada malam JCN, this year aku jadi penganjur.(kuli jela) sbb baru this sem aku join Japanese Cultural Club. tapi aku xsempat nak enjoy the night sbb bz ngan photo booth. aku and Azam junior (adik kepada Pua) jadi photographer untuk booth kat situ.. huish..penat gak amek gamba nih.. maklumla, berurusan dengan manusia..kadang2 naik pening perut and senak otak. haha..

weekend ni aku sangat ingin meluangkan masa dengan buku2 aku. (bapakla ayat nerdy tahap dewa) banyak yang perlu aku revise nih. tuesday nih ade test physics..ak xsentuh lagi buku physics.. matha apetah lagi..P3 da lame ak xbuat.. exam da dkat weh.. kalo skang senior2 aku tgah cuak nak amek result, aku cuak nak exam.. mane lagi sepatutnya cuak r? esok kot result diorang kuar.. skali dengan Alumni KYUEM pnye program tuh… arap2 anas, zai ngan min (petfamilyku) datang kolej… bole jumpe and makan2 skali.. sumpah rindu kat diorg..huhu…

task pertama aku pagi nih, basuh baju.. da seminggu baju ak dlm baldi tu menunggu untuk dibasuh. huhu… bkan ak malas..just xde mase. lagipun ak ade banyak baju..xyah la nak selalu recylce..hehe..

dala, baldi dan baju sedang menunggu ku..jap..ape lagi aku nak buat weekend ni?

 

selaku publicity crew Japanese Cultural Club aku dengan ini menjemput sume mereka2 di KYUEM datang ke Japanese Cultural Night… malam esok… silekan datang! banyak games and activities yang sangat best!!

jangan lupe bawak duit coz ade gerai makanan and photo booth..huhu… c ya there!!!

2-3 hari nih hidup aku sangat berserabut. walopon org nampak aku cam hepi je tapi deep inside ak tersiksa. ceh ayat mau jiwang. then bile aku pikir2 balik, hidup mmg mcm ni. bak kate ongputih life is a total random and abstract. and life’s like a wheel. it spins. 

thats what made me feels dizzy. coz life’s keep spinning and never stops. some people said live your life as today is the last day u’ll ever live. so live it lively. hah ko ayat mau pening aku. huhu. hidup ni satu seni. seni yang abstract. xpenah nak jadi tersusun dan teratur. walaupun kita merancang perjalanan hidup, xsemestinya semua akan berjalan seperti perancangan. sememangnya manusia hanya merancang, tuhan yang menentukan. jadi hidup dimata manusia memang suatu perkara yang rawak..tapi di tangan yang Esa, ia cukup tersusun indah. namun aku terfikir. kenapa mesti kita yang merasa sakit, terduga dengan pelbagai cabaran dan dugaan? ikutkan akal yang pendek, ak bole ckap yang hidup ini xadil. tapi bile fikirkan secara rasional dan waras, itulah tujuan hidup. untuk menghadapi cabaran. kalau hidup ni cuma untuk bersenang di atas kerusi dan katil sambil menonton tv xbuat pape, itu maknanye da jadi mayat idop.

aku baru je abes tengok cite Dark Night. ak ingat kate2 alfred kat batman dlm muvi 2. “things must get worst before it getting better” sangat betul kate2 tuh. macam kalo kite drive kreta kat jalan yang xpenah ade selekoh, dan seumur hidup kite xpenah pon lalu jalan yang ade selekoh.. kalo tetibe JKR ubah jalan 2 jadi ade selekoh, mati le xtaw cane nak amek corner. (analogi nih xlogik sgt sbb mane ade skola memandu luluskan lesen kalo xreti belok..haha) tapi lbey kurang camtu la.

papepon aku pon da xtaw kemane arah aku melalut nih. jelas kan otak aku tengah bercelaru? doakan aku kembali tenang.