Skip navigation

Monthly Archives: July 2008

 

ak da kehilangan idea utk tulis pe da..huhu..and buat mase skang aku sgt bz dengan kehidupan ak kat kolej.. ngan stdy..ngan benda2 laen..huhuhu… so sbb da xde pape nak tulih, ak kuarkan gamba terbaru house committee Diamond yang terbaru.. gamba nih x dikeluarkan kat mane2 lagi..termasukla board Diamond di lower foyer..hehe..

maaf diucapkan kepada mereka yang xde dlm gamba nih walopon korg sepatutnye ade..2la soh datang xnak datang.. huhu…

Advertisements

Smalam aku baru balik from DOE trial expition. huish..penat gile.. hari 1st expidition xrase penat sgt sbb hari hujan and jalan xjauh sgt.. tapi mase balik la penat xterkate.. kaki aku rase cam kene penyek ngan lori bile smpai kat kolej…huhu.. ktrg sampai kolej dlm pkul 3.15 ptg, xsempat nak rest, pukul 5 ak kene pegi practice zapin plak.. huh…penat xilang. 

then malam plak ade rehearsal utk zapin 2. actually zapin 2 utk opening ceremony Minggu Citra Budaya.. cuak aku menari nih. da lame xmenari..last mase form 3.. pastu kat taiping da xde lagi da zapin sume nih. xde pe pon nak tlis nih..penat sgt. n malam nih ade opening ceremony tuh!

buat pertama kalinya ak tulis pasal isu politik dalam blog nih.. walopon ak xbape minat ngan politik tapi xpela.

mercedes E200 Kompressor

skang kat terengganu (negeri terchentaku) tgah hangat pasal penggunaan kereta Mercedes E200 Kompressor utk sume ahli exco negeri Terengganu. adoi..banyak chantek muke kamu! exco negeri laen gune kereta Perdana je datuk..  lagipon mmg da ditetapkan oleh kabinet bahawa sume exco perlu menggunakan dan mengutamakan kereta Proton Perdana V6 Executive selaku kerata nasional yang paling executive (kononnye). tapi oleh kerana terlampau advance dan exicted menjadi Menteri Besar yang baru, Datuk Ahmad Said telah meng-order 14 bijik merz yang bernilai total RM3.43 juta. walhal, Proton Perdana V6 tuh baru je dibeli pada 2004. Kata beliau, kereta keluaran Proton amatlah rendah kualitinya dan kos penyelenggaraannya tinggi…so, amekla tindakan beli mercedes yang harganya jauh lebih tinggi tuh.. haduh…pembaziran yang nyata. motif ko nak gune merz? nak riak kan??

MB Terengganu- Datuk Ahmad Said

namun semalam Pak Lah amek tindakan tegas untuk membantah penggunaan merz yang telah dibeli oleh kerajaan negeri Terengganu itu. kata beliau, kereta-kereta tersebut hanya boleh digunakan untuk membawa tetamu kehormat sahaja. tetamu ok. bukan kakitangan. 

dalam masa yang sama, pihak BPR menghidu bau-bau rasuah dalam kos penyelenggaraan kereta Proton Perdana yang digunakan dalam tempoh 2004 hingga 2008 yang bernilai hampir RM 175,229.79. waaah~~ banyak nye duit. kalo bole digunakan untuk pembangunan negeri kan bagus. maju negeri aku.. namun kalau betul la dalam kes ni ade rasuah, bukan Datuk Ahmad Said yang perlu dipersalahkan. Beliau baru sahaja mengambil alih tampuk pemerintahan terengganu pada awal penggal tahun ni yang sebelum ini diterajui oleh Datuk Idris Jusoh.(ak xpasti da jadi Datuk Seri ke hape skang).

yang jelas, keputusan yang dibuat untuk membeli merz itu amatlah xwajar aku pikirkan. wang rakyat negeri tersalur dan mengalir ke arah yang tidak membawa kepada kemajuan dan pembangunan negeri. sampai bile terengganu akan menjadi maju? aku da puas menunggu kehadiran  kemajuan yang dijanjikan oleh kerajaan. Stadium dan airport baru je 2 bukan pembangunan yag membanggakan lagi ye.. da la banyak gile pembaziran dalam negeri. contohnya, Masjid Kristal yang cukup dibanggakan oleh Idris Jusoh. xde motif la ko buat masjid cantek2 kat tgah air tuh.. xde org pon dok situ..pastu dala masjid tu dibangunkan untuk tujuan pelancongan.. haduh lagi..pembaziran yang nyata berulang lagi dan lagi. macam equation yang ade repeated roots..  sebab ni la ak xbape suke politik. politik yang salah. papepon, ak masih menunggu kehadiran peneraju kerajaan yang lebih cekap dan bersih.

bak kata pali, JOM UBAH!

gambar hiasan semata-mata..heheh..

lumrah hidup manusia, memang terlampau banyak kerenah. ada yang sanggup menipu untuk bahagia, ada yang sanggup membunuh untuk mencari kedamaian. tapi jalan yang mereka pilih sememangnya tidak akan pernah membawa mereka ke arah kebahagiaan dan keamanan yang dicari-cari.

sememangnya manusia hidup dalam dunia yang penuh kebingungan. bingung antara yang benar dan yang salah. naluri semata-mata tidak dapat memenuhi pilihan yang akan dibuat, namun apa yang perlu adalah iman dan kepercayaan.

namun bunga tidaklah selalu wangi, dan angin tidak selalu menjadi bayu. boleh jadi bunga akan berbau busuk, dan angin mengganas menjadi ribut. manusia tidak boleh lari daripada berlaku buruk. itulah manusia. tidak ada yang sempurna. tapi menjadi persoalan, mengapa kita sebagai hamba dibumi yang fana ini selalu berkata apa yang tidak boleh dikota? mengapa kita berjanji kalau xboleh ditepati? mengapa kita bersumpah kalau tidak boleh bertindak?

aku meluahkan rasa dihati aku yang mengharapkan seseorang itu bertindak seperti apa yang dia katakan. janji dan sumpah. perlakuan yang memerlukan kejujuran dan amanah dalam diri. sudah lama aku harapkan si dia itu berlaku demikian. namun xsampai 30 minit berjanji, lain yang menjadi. janji yang masih segar di telinga dan kepala seperti dikoyak, dipijak, diludah, dibakar,dan seakan dibuang sejauh-jauh alam. aku kecewa dengan beliau. bukan niat aku untuk membenci tapi aku cuma inginkan kejujuran dan hemah dalam dirinya dilaksanakan. tak sanggup aku lihat seseorang itu berperlakuan seperti menjilat ludah sendiri. macam korek taik idung pastu jilat. jijik. 

pepatah mengatakan, berani kerana benar, takut kerana salah. namun hakikatnya manusia amatlah berani untuk bersalah..tidak terkecuali diri aku sendiri. tapi keberanian itu hanya datang dan timbul tatkala detik itu sahaja, kemudian, ketakutan menyelubungi diri dan alam dengan kesalahan yang dilakukan. kalau manusia, menipu kemudian diam. contoh, kentut pastu xmengaku..(memangla sape nak ngaku kentot kalo busuk..haha). namun itulah lumrah. tidak ada lagi kejujuran dalam diri. kemana hilang nilai kemanusiaan dalam diri mu?? aku sudah puas menunggu. sudah letih bersabar. aku sudah penat menahan kemarahan. aku, berhenti.

 

p/s : artikel ini ditulis dengan penuh ke-emo-an dan ke-frustration-an. harap maaf kalo pembaca tidak memahami keadan sebenar..

The reasons why some men date older women are as varied as the women themselves.

 These women, because of their experience, often have more wisdom and self-assurance than younger women — perhaps they may also possess more self-reliance and tolerance. 

Some men receive mentoring from older women, who have had more relationship experience and often understand men well. Clearer about who they are and what they want, “older women” may even have an advantage in the dating arena.

 

So, for you men who’ve fallen head-over-heels in love with an older woman, I’ve developed nine tips on how to enjoy your newly found romance:
1. Be a gentleman. An older woman wants to be treated with respect, like any woman does. While she might attracted to your rebelliousness or youthful attitude, she still wants you to treat her with good manners.
2. Don’t get ahead of yourself. Don’t worry about the future until you actually might have one. Take your time and allow the relationship to develop.
3. Stay calm. You may be excited, but don’t overdo it. Have fun and enjoy your dates, but don’t come on too strong. She has some reservations, too.
4. Be charming. Don’t underestimate how powerful your smile can be. Use it often, make eye contact, and keep the conversation flowing. Pay attention to what interests you about your date, and show interest in her opinions, experiences, and activities. Be complementary whenever possible, and respond intelligently to whatever she says.
5. Don’t focus on looks. Give complements, but focus less on her physical appearance — she may be anxious about it. And even if you’re complementary, she may worry that you’re too focused on looks. She wants to be appreciated for who she is, including her intellect and style. Compliments like “That color is lovely on you,” or “You look great tonight” are safer than “You’re in great shape.”
6. Have fun. Keep your dates simple and have a good time. Focus on being pleasant, and not getting too far ahead of the relationship. Refrain from talking too long about any one subject without inviting a comment from your date.
7. Keep conversation interesting and light. Feel free to talk about anything, including your personal lives,
past relationships, and love in general, but don’t be the one who brings up the intimate topics first. Be wary of prying too deeply into her private life and secrets, unless the information is voluntarily offered.
8. Avoid talking too much about yourself. Keep your focus on learning about your date. Dole out the boring information about yourself. Punctuate your conversation with questions: “What do you think?” “Has it been that way for you?”
9. Pay attention! Listen to answers to your questions. You have things to learn here! Seek to get to know each other better. No matter how thrilled you may be about her, listening to what she says, watching what she does, and understanding how she feels are the most important things you can do.
p/s: i found this article somewhere in the internet.. its kinda interesting though..and probably useful too!!! (but doesn’t mean that i wanna date an older women..heheh..for now.. ;p )

hancor, hancus, punah, rabak,dan banyak lagi perkataan yang bole menggambarkan paper test aku..mechanics1 ngan pure math 3.. huishh…kecewa ak ngan diriku ini.. kenapa ak leh lupe sume benda yang da blaja dulu… tapi ak mcm xckup masa nak revise math dengan adenye further math skang nih… math dalam P1 ngan P3 manede byk sgt gune dlm further.. haduh..takut gile aku ngan stdy ak skang.. ak cube utk bahagikan masa utk sume subjects tapi still xcukup gak.. ak nak revise math, yang further math pon ak xpham lagi… skang ak cam xtaw nak prioritize yang mane.. sbb 2-2 penting.. A2 da dkat da..lagi 2 blan je.. ya Allah… tulun la aku…ak nak fly….

p/s : harini aku meratapi ke-tidak-berapa-pandai-an aku…

Kepada sume peminat-peminat PC Fair yang sangat sesak tapi sangat banyak brg murah.. ni ade sedikit info about the next PC Fair.. don’t miss it!!!!

1 – 3 August 2008
11:00 am – 9:00 pm 

KL Convention Centre, Kuala Lumpur
Kuala Lumpur City Centre, 50888 Kuala Lumpur

Persada Johor International Convention Centre, Johor Bahru, Johor
Jalan Abdullah Ibrahim, 80000 Johor Bahru

Central Square, Sungai Petani, Kedah
Jalan Kampung Baru, 08000 Sungai Petani

Dewan Sri Mentakab, Mentakab, Pahang
28400 Mentakab

8 – 10 August 2008
11:00 am – 9:00 pm
 

Penang International Sports Arena, Penang
Jalan Tun Dr Awang, 11900 Relau

Mahkota Parade Melaka, Melaka
Jalan Merdeka, 75000 Bandar Hilir

Sabah Trade Centre, Kota Kinabalu, Sabah
Jalan Istiadat, Teluk Likas, 88400 Kota Kinabalu

Dewan Tun Hj Mustapha, Lahad Datu, Sabah
91100 Lahad Datu

14 – 16 August 2008
11:00 am – 9:00 pm
 

KB Mall, Kota Bharu, Kelantan
Jalan Hamzah, 15050 Kota Bharu

Pusat Dagangan Terengganu, Kuala Terengganu, Terengganu
Padang Hiliran, 21100 Kuala Terengganu

Star Parade, Alor Star, Kedah
Jalan Teluk Wanjah, 05200 Alor Star


15 – 17 August 2008
11:00 am – 9:00 pm 

Berjaya Megamall, Kuantan, Pahang
Jalan Tun Ismail, Sri Dagangan, 25000 Kuantan

12 – 14 September 2008
11:00 am – 9:00 pm


Stadium Indera Mulia, Ipoh, Perak
Jalan Stadium Perak, 31400 Ipoh

For more details please head on to PIKOM

just came back from the first meeting with juniors…diamonders technically. it was fun watching them introducing themselves with so-called ‘creative’ way..hahaa… some of them were singing, boria-ing, and acting.. oh, but before that, Dr Bano, our new housemistress gave her first ever talk to all diamonders. bla..bla…about nothing to be considered as important things for senoirs…but it does counts for the juniors. huhu..

enaf talking from Dr Bano, then the juniors will introduce themselves to us. they were put in group of 5 and we gave them like 15 minutes to prepare for whatever they think creative enough to do. as i said before, some of them were singing and acting.. but the one that i like most was the group that did the “twinkle-twinkle little stars”…ahahaha..they were so cute doing that thing…

stars of ‘twinkle-twinkle little stars’

here goes some pics of them doing the self introduction ‘creatively’..hahah.. dunno why i put that ‘..’ sign.. huhu…so now we’re slightly knew who our juniors are.. hopefully we’ll draw the right ones for the petfamily..(sorry for non-kyuemians who don’t know bout this thing). and can’t wait for the upcoming farewell partay!!

harini hari sabtu. hari yang ade sume block dlm sehari. tapi arini aku pegi 2 block terakhir je…

pagi tadi ak sedar daripada tidur ngan kepala yang amat sakit dan menyebabkan aku xlarat nak g klas. so ak decide utk tido je. maybe sbb smalam aku tido lewat sgt kot. 2pon sbb xleh tido..entah kenape la smalam byk gile benda ak pikir.. then pkul 2 lbey baru leh tido.. then aku tersedar lagi tepat pkul 9.50 am..kalo ikutkan jam hp ak la.. so maksudnya ak da terlepas block 2 yakni chemistry..argh!!! ak xpegi chem..dala baru tukar cikgu.. skang Mr Hanson ajar aku chem instead of Mr Boler.. haih..so da telepas da discussion pasal practical smalam.. taik.

pas mandi aku telan 2 bijik panadol activfast sebab da xtahan sakit pale.. then lutphi msg aku cakap matron soh ak g jumpe dye personally.. katenye nak check sakit aku..haduh…jauh la nak jalan. tapi kerana nak dapatkan mc skali, aku pegi la dengan kepala yang masih sengal2 ubi. bile jumpe matron, ckap2..dye bagitaw ak maybe ade MIGRAINE. huh??? wth….migrain la ak rase penyakit yang aku xnak kene sepanjang idup aku nih.. tapi maybe matron 2 xbtol..sbb dye xbuat check up yang btol2..huhuh.. then dye kasi ubat nama “Ponston”.. mcm pornstar daa….haha.. dye cakap soh telan sbijik ubat 2 bile sakit 2 dtg lagik. please jgn la dtg lagi wahai sakit kepala.. tersiksa diriku. 

camnila agaknye aku pagi tadi…

masa pegi physics and ielts tadi pon ak pening2 lalat lagi.. buat listening test pon cam mamai.. huhu.. and skang da ok skit kot.. ak perlukan banyak rehat bak kate matron..and should have early sleeps.. huhu… papepon ak hanya berharap yg ak xkene migrain yang terok la..sakit kot..

coz i have nothing to post, here goes pics in my collection.. juz for fillin up empty spaces in this blog..hehe…