Skip navigation

Monthly Archives: June 2008

minggu terakhir b4 cuti mmg ni buat idp aku kacau bilau.. da xde semangat nak blaja langsung.. mlas gile r.. walopon aku nih tergolong dalam kategori manusia2 yang xde free block, tapi mggu nih banyak kali sungguh aku free.. hehehe.. ak je pandai2 meng-free-kan diriku..lagi2 block 6 yakni class ielts.. rasa besalah la plak kat Mdm Madeline kesayanganku itu.. tapi xpe la.. dye paham kot..(hope so).

skang aku asyik pikir nak balik umah je..walopon ble kat umah rasa nak balik kolej dengan segera mungkin, tapi kali nih aku asyik terbayang wajah ibundaku…hehehe… lagipun aku nak jmpe adik aku..aritu masa dye operate ak xbalik pon.. mak ckap xyah balik..aku ape lagi..bersyukur la..hahaha..

bilik aku pon da xbape kemas spt sediakala..meja da penuh ngan buku2 dan paper2 sume subjek yang da mixed up.. macam chemical reaction yang da complete, amatlah sebati sekali sume kertas2 itu.. sungguh susah utk diasingkan balik..haih..

seb baik la skang cikgu2 ak xbagi homework yang betimbun..kalo xnaya la aku dlm class.. dengan keadaan aku yang berserabut nih bile ak nak hwrk agaknya eh..huhu… tapi bile pikir2 balik kejam gak tindakan aku ponteng class nih.. mst cikgu2 aku rase ak xrespect diorg.. aishh..manede ak sanggup buat cam2.. xbaek… derhaka kpd guru ibarat derhaka pada ibu bapa.. 2 ape yang mak ak ckap la..hehehe.. kawan2 aku yang laen pon cakap diorg da xsemangat nak blaja mggu nih.. da nak cuti kot.. lagi 4 hari weh!!! xsabar ak nak balik nih..

tapi cuti aku nnt hanya berlangsung selama 2 mggu je.. sbb ktrg dak petronas kene g Soaring The Eagle camp kat PD..tapi dak2 KDU ari2 buat kat ulu klang je.. tapi seminggu woo… mst agak bosan sbb mostly program dye ceramah..talk..da puas da aku ngan activity cam2.. tapi ntahla, aku xpegi lagi.. mintak2 bestla kot.. mst leh dpt kawan baru dr kolej2 laen..(pe cam dak kecik je pemikiran aku nih??) arghh…tggu jela.

Advertisements

pg td aku tersedar bile aku dgar ade org pggil name aku… lantas ak tgok jam kat hp.. – tepat pkul 7.13 a.m. argghh!!!! aku spatutnya bangun awal arini… sbb pkul 7.15 kene kumpul kat guard house..nak g caving kat dark cave.. nampaknya 5 kali alarm yang aku set kat hp xmembantu aku bangun.. mungkin  sbb penat melampau lepas kuar mid smalam..huhu…

akibat masa yang da xde utk aku bersiap, aku mandi cincai2 je…xpe, kang masuk cave kotor jugak.. berus gigi ngan sabun da memadai.. siap2 sume jam da pkul 7.17.. seb baek aku da pack sume brg aku smalam.. so xperlu nak rush.. lalu sepantas kilat (exaggerate je nih) ak lari g guard post.. huh..penat.. seb baek dak2 laen dan Mr Boler guru kimia kesayanganku (yela 2) bru je smpi.. sementara tggu mereka2 yg laen yg blum smpi, ktrg melantak ngan sandwich sejuk from dining hall.. aku xmakan pon sbb xlalu.. dlm pkul 8 camtu baru ktrg betolak.. destinasi — dark cave, Batu Cave..  ble van gerak je trus aku tido..huhu…

* * * * *

kat sane, ktrg kena naik tangga kuil yang tinggi melangit 2 utk ke dark cave. gile penat dowh.. hampir 100lbey anak tangga kot ktrg naik baru smpi kat entrance dye.. pastu kene jalan lagi ke cave 2..haih.. ble da sampai.. aku rase nak muntah…. sbb..bau yang sangat “muntah”.. xpernah aku bau bende macam 2… mungkin taik klawar kot.. da 2, ade plak sekor hanjing itam dok melilau kat situ.. aduss..ak dala xsuke anjing cam2.. sabo jela. da hampir 15 minit dok bernafas dan menghidu bau 2, da lali da idung aku nih.. huhu… da bole bernafas ngan selesa… pastu faci2 bagi la briefing psal gua 2..bosan. aku pikir nak masuk gua je. huhu..

pas abes briefing, ktrg spilt into 2 groups.. aku dlm grup 1st skali ngan ali, nonel, syafiq yazid, michelle, ting, shasha, zat(kot..ak xingt name dye) ngan mis aida.. memula g educational pnye tour.. pusing beberapa chamber kat cave 2.. terpegun aku ngan ciptaan ilahi dlm gua 2.. cantik… ngan dinding limestone yang berjalur2..ade skylight yang cam cahaye dari surga gitu… huhuhuu… dan…bersama2 ngan kebusukan bau taik2 klawar atopon name glamuornye ‘guano’.. sepanjang cave 2 banyak gile klawar berterbangan kat atas kepale aku.. tapi xde la btol2 atas kpale… lipas pon ade..byak gak..sangat banyak. ak dapat bayangkan cane si eizreen kat blakang 2 nanti bile lalu kwasan byak lipas 2..hahaha…. pastu abes meredah satu cave, ktrg rest, mkan bekal mee goreng dining hall sbg lunch.. walopon xsdap tapi aku bejaye menghabiskan mee 2 sbb lapo~~

heavenly skylight -bak kate signboard kat sane..

heavenly skylight -bak kate signboard la..

 

lpas lunch, ktrg start adventure plak.. Chin, faci group aku 2 tetibe plak lupe katne chamber yg spatutnya ktrg g..haih.. seb baek joseph ingt..huhu.. cabaran pertama – merangkak kt lubang kecik sepanjang beberape meter yang hanya muat utk dimasuki pabila seorg manusia baring sahaja.. kecik nak mampos.. dah 2 kena plak begelumang ngan lumpur kat dalam 2..huh.. stengah org maybe kate jijik tapi bagi aku best la buat nde2 gini.. sbb jarang dpt chance cni.. bile lagi kan?? xkanla nak tetibe g main lumpur kat tepi jalan..kang pe org ckap… buat dlm gua xde org nampak so xyah r segan..hahahaha….

cabaran kedua – da kuar dari celahan kecik 2, kena panjat cerun lak.. panjat2 nih memang aku suke..huihui.. sonang jah… tapi bile part turun cerun lak ade yang kena slide down.. sakit gak la blakang sbb bergesel(btol ke aku eja nih) ngan batu yang agak kasar.. pedih… then teruskan pejalanan ke entah mane pon aku xtaw.. ktrg just ikot faci2 kitrg 2..

lepas jalan beberape minit, ktrg kena cross sungai kot..xpon tasik.. tapi yng aku pasti air yang berlecak berlumpur dan berguano la.. eeuuww… banyak kali jgak kasut aku tersekat dlm lumpur..tapi atas kekuatan zahir dan batin aku..aku harung jgak sungai 2 dengan tabah…hehe.. lepas cross sungai, tetibe joseph ckap da sampai.. apekah???? ni tempat start tadi… barula aku sedar yang ktrg bergerak dlm bulatan td.. ting plak kuarkan statement intelek ckap bergerak in circular motion..papela ting.. 

group blakang ktrg xsampai lagi, so kena la tggu diorg.. xsampai 3 minit diorg sume da ade.. ktrg diberi masa beberape minit utk kemas sume brg2.. tapi…ktrg xbuat kemas pon.. sume da sebok nak camwhore kat skylight..haha.. pas2 barula kuar from dark cave 2.. ekspidisi slesai.

cam jesus la plak..

cam jesus la plak…

* * * * *

on the way turun tangga kuil, sume org cam tengok ktrg dengan pandangan yang teramat sgt plik.. yela.. diorg nak g beribadah kat kuil 2 tapi nampak ktrg kuar ngan baju kotor kaler coklat.. ade tourist yang nak masuk dlm cave cam tetibe da xnak masuk bile nampak ktrg.. tapi ktrg explain la kalo just masuk stakat educational tour xjadi camni..huhu.. pe daa…

nway bagi aku activity nih sgt la mencabar dan memenatkan.. tapi sangatla best. next sem kalo ade free aku nak join lagi kot..owh lupe plak.. memula aku pakai baju kaler putih..  lepas kuar dari cave, aku baru sedar ak da pakai baju laen..kaler coklat..huhu..

2 hari tanpa internet telah menyiksa idup aku kat kyuem nih.. terpaksa la tunggu 2 hari nak activate antivirus laptop baru aku nih..hehe.. so skang internet da ok.. lepas ni bole la aku trus mengupdate blog ak yang masih xseberapa nih..

Da lebih kurang seminggu kot ak x sentuh langsung blog aku..sebab bz ngan SAT.. last week memang minggu yang penuh tensen.. and ak da hampir give up ngan SAT ari khamis lepas..sebab ak rasa cam xleh nak buat..then aku ckap kat mak aku.. dye nasihatkan aku supaya jangan cepat mengalah.. pastu ak ckap ngan nonnel..nonnel plak ckap xde org penah mati pon jawab SAT nih.. haha.. thanks nonel for being sooooo helpful. 

papepon 2 cite lame.. da lepas da SAT 2.. walopon lepas kuar from exam hall dye, aku nampak duit pendaftaran aku terbang begitu sahaja ke langit biru,  ak tetap yakin yang aku da buat yang terbaik yang aku mampu.. result SAT kuar 26 jun nih. cuak!!