Skip navigation

Monthly Archives: August 2009

owh dugaan idup disini amat kuat.

xbole terpengaruh dengan orang2 laen disini. diorang banyak duet, xpela. diorang xkesah makanan. xpela.

aku kena kuat. jangan lemah, jangan terikut.

doakan aku selamat ye sume. : )

baru dua hari puasa, aku ngan jazli da mengidam macam-macam untuk berbuka. yang paling xbleh tahan, air bandung.

tapi masalahnye kat colorado nih xde jual sirap ros macam kat malaysia. maka dengan dorongan nak minum sangat air bandung, kitorang pegi ke Asian Market kat seluruh colorado nih. ada tiga market kitorang pegi. Viet Ho Market di Lakewood, pastu H-Mart  (nih kedai korean) dekat Aspen, and satu kedai cina kat Denver. cari pnye cari xjumpe jugak sirap..

masa kat kedai cina tu, aku rasa kitorang dapat keajaiban ramadhan kot. pergh. walopon sirap xjumpe, kitorang jmpe rose water. maka melompat2 la aku kegirangan memikirkan nnt bole buat bandung! yea! pastu beli la pewarna merah sebab rose water tu xde kaler. yela nak wat bandung mestila ada warna pink. ye idak amira bandung? :p

lepas shopping berjam2 kat asian markets kitorang gerak g kedai arab kar denver jugak untuk cari ayam and daging halal. 2 kedai kitorang pegi sbb kedai 1st tu da habis ayamnye. agak2 semalam kitorang spend dalam $300 gak kot untuk stock makanan untuk 5 orang selama sebulan. ok jgak la harga dye..

sampai je kat umah, da pukul 5 lebey. bukak pose pkul 8. adoi nak masak agi. badan da penat dehidrated gila2 sebab temperature mencecah 110F. huih.. tapi sebab lapor amat and mau minum bandung, kami kuatkan diri mau masak! huhu.. masak pnye masak, maka berbukelah kitorang dengan nasi + ayam masak blackpepper ngan potatoes + sambal ikan bilis + air bandung! bandung weh!

DSC_8158

DSC_8167

.yeah!! bandung bebeh!!!.

DSC_8160

.black pepper chicken with potatoes.

baru dua hari puasa da mengidam macam2. lagi sebulan macamana?  –__–“

pagi. skang hari jumaat pagi. kenapa rasa sekejap sangat sampai da hari jumaat?

international orientation officially ended. huh, bosan nak mati. aku tetido je keje. haha. but the last session was quite fun though. getting to know the rest of international students..daripada dok melepak ngan dak mesia je. haha

harini aku akan dapat kunci apartment kan Mines Park. hish, harap2 la umah tu xde masalah. senanye mmg xkan ada masalah pon sbb tu campus pnye housing. huhu. so by tengahari nih aku luttphi and jazli akan start moving in. owh another one dubai guy pon dok umah kitorang. dye kaya, so apelagi, kikis mengikis la. haha

sepanjang aku kat USA nih setiap saat aku teringat akan Malaysia. Mak, Ayah, Abang, Kakak, Adik ira, Adik piqa.. sume aku rindu gila2. semalam baru aku bole call diorang since aku sampai. mom sounds so happy i called. mak, bamie rindu gile2 kat mak.. mau peluk cium sangat2. tapi jauh sangat. nak wat camane. lagi dua tahun baru bole jmpe balik..

kat sini, makanan halal xde la senang sangat nak cari. tapi ada la kat denver tuh. almost 40 mins driving kot. aku xpenah sampai agi la. so bila da borak2 ngan senior2 kat sini, diorang ada jgak la yang maen katok je makan. taw katok? katok = bedal apa saja sesedap rasa. aku pun xsure ngan pemahaman diorang. sebab bila aku tanya, kenapa, diorang cakap muslim society kat US nih ada pegangan yang bole je kalo nak makan.. ntah. aku xpaham and stahu aku benda macamni xbole buat. but it depends on individu la kan. if they’re so sure bout the dalil they’re taking, its dine for them la kot. yang penting, aku luthpi jazli da janji xmo terikut. sbab time moc ustaz ada cakap pasal makanan nih. we’re what we eat. so xmati pon kalo aku xmakan ayam daging pon. sayur sedap pe. haha

owh cakap pasal sayur, masa dalam flight to dnver kitorang dok bussiness class. so the steward tu layan la kitorang. amek order sume. note that steward and stewardess kat USA nih xde yang cantik n hensem pon. steward yg layan kitorang nih pon pacik sebaya mr dant kot. nama dye ben. ok  forget bout ben. eh xboleh sbb dye ada dlam cite nih. haha. bila dye tanya kitorang nak mkan pape for breakfast, kitorang tanye la do u have anything vegetarian? dye kata nope. but we have a fruit plate. erk..pepagi hari makan buah? kenyang ke? tapi sebab da lpar sangat bantai ajo. (bukan katok ok.) pastu makan2 ngan lutphi, tercetus la idea kat kepala aku.

idea : malaysian yg g blaja overseas muka akan jadi catik.

sebab : diorang asyik makan sayor and buah je!

maka, xde alasan la nak katok2 lagi. :p

senanye aku dah lost count. sudah berapa hari aku kat colorado nih?

alhamdulillah setelah setengah perjalanan, akhirnya aku da sampaikat USA. tapi time aku tulis nih aku berada kat new york, sementara tunggu flight ke denver esok pagi (waktu malaysia pukul 9malam).

walopon baru half way to volorado, macam2 benda da jadi. macam perkara da aku alami. penatnya xyah kate la. ngan jetlag lagi xtaw mane siang mane malam. haduh.

sebelum pape, aku ucapkan terima kasih bebanyak kepada semua yang datang melambai tangan buat kali terakhir (stakat nih) kat KLIA hari tu. mekasih la bagi card and hadiah yeh.. seb baek la xkena rampas ngan imigration..wahaha. nnt da kat sane aku tampal card korang kat dinding bilik. nways aku sayang korang weyh!

maka bermulalah perjalanan seorang anak terengganu ini ke USA pada 16august 2009. malam tuh ramai la jugak datang… sory malas la nak listkan sape. tapi sangatlah terharu aku korang2 sume tuh sanggup datang. nonel, seb baek ko sempat datang dowh. kalo x xsempat nak babai aku.. wuu~~~ byan pon tetibe je muncul ntah dari celah mana. zat n bomby plak datang time kitorang da nak blah. hizbul  dari seremban datang ngan mak n kak nana dye. best2. tapi yang paling aku terharu nab sanggup merantau datang dari JB nak anta ku! sayang anda sume! (aik macam da cakap je tadi)

flight pertama kitorang headed to Charles De Gaulle airport, di Paris. perjalanan selama ntah berapa belas jam aku xsure memang amat membosankan. sakit woo belakang dok lame2.. tapi makanan dalam flight MAS best and yakin halal so amatlah mengenyangkan. makan tido makan tido, maka berlalulah masa dan tibalah waktu subuh. time nih la aku n luttphi mengaplikasikan khuf seperti yang di ajar masa MOC tempoh hari.  pastu nilah pengalaman pertama solat dlam flght. lepas da amek wuduk kat toilet, aku g la tanye sorang steward kat mana tempat solat.. pastu dye bawak aku g bahagian depan flight (dye depan skit from business class section). ruang dye kecik je..muat2 nak solat sorang. disebabkan aku amek wudhuk dengan menyapu kasut, maka perlulah solat ngan kasut. woh! seksa weyh nak duduk antara dua sujud pakai kasut kulit. makanya lepas tu da xmo solat pakai kasut lagi da. huhu.

langit masa subuh tu teramat sangatlah chantek. nnt aku da sampai CSM aku uploadkan yeh. pastu lepas solat tido lagi, bangun, tengok muvie, borak2 da sampai ke paris. jam waktu tu di paris pukul 6 am. pepagi bute nih manede kedai bukak weyh. berlapo le kitorang kat sane menunggu kedai2 bukak nak beli air ke hape ke. pastu bile kedai da bukak, duit pulak xde. g la money changer tular from USD ke UERO. habis duit ku.

owh, terlupe. just about kitorang sampai kat paris tuh, after naek bus ke next terminal, ada sorang macik from nepal ntah dari mane dye travel mahu balik ke nepal. (duh~~) masalahnya, dye xreti berbahasa pape selain nepal. aduss. kitorang taw pon sebab ada sorang airport staff tuh tegur kitorang tanya kitorang from nepal ke x..dye cakap kitorang cakap bahasa yang macam bahasa nepal. hoi! bahasa perancis ko tuh lagi same la. haha.. penat gile kitorang cuba memahami apa yang cuba dikatakan oleh macik tu. soh lukis xreti, soh tulis xreti. yang dye taw, kuarkan ketas tulis “I NEED TO USE THE RESTROOM”. tapi senaye tu bukanla ape yg dye nak. lepas da agak sejam tolong, akhirnya  brader tadi datang balik.. so dye la take over macik tuh. ntah mcamane la yeh naseb macik nepal tu yeh?

adoi penat la tulis panjang2.

pastu time kat imigration, dye check la sume barang2 yang dibawak dlam hand luggage. dikeluarkanla sume electronic devices and liquid items. time ni paling aku bengang. minah yang jaga kaunter imigration nih tetibe amek Loreal Hair wax aku yang baru dibeli dan baru dipakai 2 kali sahaja. pastu dye bau2 then dye kasi kat kawan dye letak dlam laci. uik? aku da pelik. pastu tanyela, where’s my hair wax? dye cakap, “owh its a forbidden item” forbidden kejadah hapenye! 100 ml kot benda tuh! pastu bukan liquid pon. pastu kalo forbidden pahal ko simpan dalam laci xbuang dalam tong sampah macam ko buang sabun ngan hairgel bryllcream orang laen? haih..

pastu naek flight ke NEWARK airport kat New Jersey. xde bnda menarik sangat time nih so malas nak cite. tapi bosan la dalam 8 jam tu asyik siang je. tapi sejuk. huhu

maka, skang hadirlah aku disini. di USA. bertapalah aku selama 2 tahun sebelum balik mesia pastu g balik. huhu. penat2 mahu tido. till then, sayang korang sume!

malam ini kaki ini akan melangkah pergi meninggalkan Malaysia. sedih sayu gembira emo pening letih sume perasaan ada dalam diri aku ni

lepas nih, tiada lagi masa2 gembira bersama keluarga. tiada lagi masa2 suka bersama teman sahabat tercinta. aku akan jauh dengan korang sume yang aku amat sayang. nun di US. serius, idea of goin to us ni xde la aku suka sangat. sebab jauh sangat ngan kawan2 lain yang akan ke UK.

tapi xpe, aku ada lutphi, aku ada nadiah, aku ada jazli. harap2 diorang akan bantu aku dan sentiasa bersama aku nnt yeh.

semalam aku ke hospital sungai buloh. nak visit azwan arif yang kini sedang berjuang untuk dirinya. tapi apakan daya sebab terlambat sikit sampai, visiting hours da abes. so xsempat jumpe azwan. takpelah, da jumpe mak dye pon da kira ok. lagi pun aku macam xsanggup nak tengok azwan. azwan yang dulunya sangat aktif, ceria, happy all the time kat kolej, kini terlantar diam sepi di katil. azu, aku taw aku yakin ko kuat! maka berjuanglah! doa aku sentiasa ada untuk ko..

tepat jam 11.40 malam nih, tiada lagi pochek di malaysia. 2 tahun lagi baru bole jumpe balik.. kawan2, aku sdey amat mau berpisah dengan korang. serius. nnt da susah gile nak jumpe weyh. aku harap korang xkan lupekan aku, and jangan lost contact weyh!

malas da nak drama panjang2 kat sini. huhu.. kepada sume yang akan datang hantar aku di KLIA nnt, aku amat hargai usaha kalian. aku sayang amat korang weh!   T-T

DSC_7481

latest flight update!


*sunday, 16th august 2009.

*time of departure : 11.35pm

kalo nak datang, before pkul 9pm la…takut kena check in awal. T-T

maka, bolela korang anta aku yeah. 😛

*aku, luttphi, jojo n letha akan fly sekali.yea!!

doakan perjalanan kami selamat.

syukur alhamdulillah keluarga kita mencipta sejarah! tibeww~~

sejarah memang tercipta dalam keluarga aku. anak pertama yang g blaja oveseas. bangga? sikit adela. sedeyh? sememangnya!

gembira memang tak terkata saat aku baca ‘AUA’ kat website CIE pagi tuh. tapi gembira tu xlama lepas aku dpat panggilan dari kawan2 baek aku yang xsenasib ngan aku. apakan daya, aku nak tolong tapi xdapat. hanya sokongan jela yang aku dapat bagi. so kepada mereka2 yang masih bermasalah dengan fly ke tidak, aku xmau korang putus asa! try sedaya upaya sampai bole fly occay! tibew~

makanya, buat masa skang aku sangat pening dengan persiapan mau fly. dala ticket flight pon xconfirm agi, duet xmasuk agi, bile nak siap sume preparation nih???

mengucap panjang~ esok result!!!

 

ya Allah bantulah hambamu ini menerima segala ketetapanmu ya Allah…. T-T

MOC sudah habis. fuhh.. best gile weh. banyak amat ilmu berguna kepada sesape yang dapat g sane.. kepada yang x berkesempatan pegi MOC, bawak2 la bertanya kepada mereka yang pegi tempoh hari. boleh la share2 ilmu. kan2?

malangnya aku xdapat nak habiskan MOC sama seperti orang laen. harini aku ngan luttphi tepaksa pegi Pre-departure briefing kat PERMATA, bangi. (note : petronas bagi briefing je, xde nak buat kem bagai~)

maka telahla ku dapat tarikh departure dari malasia tanah air terchenta ku ini. bila? 17th August 2009. tapi xconfirm lagi la sebab result x keluar lagi, and kitorang budak2 bakal ke CSM mintak ngan PETRONAS supaya awalkan sehari tarikh tu. sebab 17 tu isnin, 16 ahad.. maka kalo aku fly ahad ramai le yang bole pegi ye idok? (ko da baca nih so harus ko anta aku kalo aku dapat fly.. amin~~  :p)

tapinye jiwa ini tidaklah tenang mahupun excited da dapat flight ticket sebab result xkuar agi weh! omaigod it was loike cuak gile weh! seyesli!

ps : mahu adakan satu suprise!

maka sumpahlah anda menjadi bodoh kepada sesiapa sahaja yang ikut perhimpunan haram siang tadi kat KL. bangang! korang g skolah ke x weyh?

tamat herdikan kepada manusia2 bodoh.

*     *      *