Skip navigation

pertamanya maaf atas kesilapan info. sebenarnya style editing ni bukan panoramic tapi cinematic. aku insan lemah yang selalu buat kesilapan. maaf yeh. (apaa la aku ni..kalo panoramic sah2 la gamba panorama. bengong.)

so, macam yang aku janjikan dalam post sebelum ni bertajuk .fight for it. kali ni aku nak jelaskan lagi contoh picture editing stlye cinematic nih.

di bawah ni adalah sequence untuk steps yang da dibuat. 1st picture ni adalah original picture yang belum diedit.

step 1 : ambik gamba gune camera.

original

camera : nikon d40. (credits to aimi)

exposure : 1/100 sec.

ISO : 400

F-stop : f/22 (aku pon xtahu apa benda nih. sesape bole explain?)

step 2 : adjust contrast and brightness

kalo aku, aku da biasa guna Adobe Photoshop CS3 (extended da!) tapi bole je nak guna sofware laen secikai windows picture editor ke.. tapi hasilnya kurang menggiurkan la.

biasanya aku akan naikkan contrast banyak and brightness sikit. barula colour dia nampak lagi cantik. tapi ada sesetengah orang xsuke cara ni sebab katanya meng-fake-kan gamba ni daripada realiti. wth?

step 1

step 3 : tambahkan 2 black horizontal lines kat atas ngan bawah gamba.

aku dapati cara paling senang yang aku bole buat adalah memula cropkan bahagian gamba yang nak digunakan (ie bahagian yang xditutup line hitam) pastu copy sume part yang da di crop. pastu undo balik to original picture, then select all part of the picture, pastu delete, then fillkan dengan warna hitam. lastly, paste the cropped picture to the black layer. done! hasilnya :

final

maka terhasilah saatu gamba yang ada effect cinematic (bukan panoramic). tapi bendalah ni aku rasakan hanya bole buat kat certain gamba je.. bukan sume boleh. kadang-kadang gamba bole jadi lagi buruk kalo dibuat mende nih..

itu saja. trimas! : )

Advertisements

2 Comments

  1. salam! nape gamba ni terlmapau seksi…. tercabar aku tau…

  2. uiks?
    seksi sampai tersiksa ka?
    hheehe..tiada niat untuk menggoda iman sesape pon. :p


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: